Ahad, 17 Januari 2010

Salam Tahun Baru

Assalamualaikum...

Saya Muhammad Ainuddin B. Mohd Hata selaku Majlis eksekutif PSSGMPJB 2009-2011 mengucapkan selamat datang kepada adik2 junior Politeknik Johor Bahru sesi Januari 2010.. Syukur alhamdulillah.. kerana anda semua telah berjaya mendaftarkan diri di Politeknik Johor Bahru..

Posting saya pada kali ni hanyalah sebagai permulaan kepada anda yang baru berada di PJB 2010...

Kepada yang melawat blog ini, saya ucapkan terima kasih yang tidak terhingga di atas kesudian anda kerana sudi melawat blog ini, tambahan pula kepada yang sudi menyertai PSSGM PJB ini..

Ada beberapa amanat yang saya ingin anda semua pegang dgn baik...

Yang pertama - Jagalah Ukhwah yang baik sesama ahli PSSGM juga sesama ummat Islam seluruhnya

Yang Kedua - Jauhi perkara maksiat

Yang ketiga - Jaga akhlak dan perilaku anda selaku khalifah di muka bumi ini

Yang keempat - Jangan khianat segala amanat saya

Yang kelima - Berdakwahlah sebanyaknya di jalan ALLAH kerana dakwah itu adalah sunnah paling agung Rasulullah S.A.W.

Yang keenam - jangan meninggi diri

Yang ketujuh - Hormat pada yang lebih tua dari kita walau setinggi mana ilmu yang kita ada.

Yang kelapan - Jangan menghina sesama manusia

Yang Kesembilan - Sebarkanlah kebaikan silat ini kepada semua orang..

 

Marilah bersama kita memartabatkan seni warisan bangsa dan agama kita.

 

Wahai sahabatku, silat ini adalah pakaian para ulama' tanah Melayu dahulu... Dengan silatlah pahlawan Melayu kita dapat mempertahankan tanah air  ini dari terus dijajah dan ditindas sesuka hati, dengan silat jugalah Islam tersebar luas di Tanah air tercinta ini.. Ingatlah tatkala keris tersisip dipinggang, ada 1001 rahsia disimpan di dalam diam.. tatkala renungan mata memandang, 1001 makna tersirat dapat dibaca.. Hang Tuah pernah berkata " Takkan Melayu Hilang Di Dunia" tetapi, Melayu sekarang la yang lupa akan asal usul, yang membuang segala ilmu Melayu itu sendiri, Yang malu untuk menggunakan bahasa Melayu itu sendiri, yang membuang adab Melayu dan sopan santun Melayu itu sendiri..

Kita selaku manusia yang ALLAH pilih untuk memartabatkan kembali Melayu, jagalah dengan baik, jangan mudah menyerah kalah.. Berpantang Ajal Sebelum Maut... titipkan di dalam hati anda.. Sekali melangkah sukar berundur.. makin lama anda bersilat, makin anda mengenal siapa Tuhanmu...

Teruskan perjuangan, jang mudah mengalah.. berilah komitmen yang terbaik.. kepada yang da 6 bulan bersama saya, tolong jaga sebaiknya silat ini.. bersusah payah saya naik turun menebalkan muka menghadap pihak pentadbiran Poli untuk meluluskan penubuhan silat ini, jangan hancurkannya.. saya tak mahu pabila saya kembali ke politeknik, sy xjumpe lagi PSSGM.. ini amanah saya yang paling besar. andaikata pabila saya kembali ke poli nanti, dan saya dapati PSSGM x wujud lagi, sy tuntut dari anda semua.....Bukan saya pendendam atau apa.. tp, sy xmahu biarkan senibeladiri asing menguasai negara kita.. sedangkan kita kaya dengan seni warisan tersendiri yang penuh dengan rahsia...

gegarkan politeknik dengan laungan ZATTT!!!

Salam pendekar....

P/s : Kalau berpeluang, sy datang poli untuk melihat perkembangan di sana...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan